Att stora författarskap hamnar i skugga är ett mysterium. Stina Aronsons lågmält målmedvetna berättande borde ha en stor publik, och hennes sätt att närma sig det fattiga Norrland torde t ex ha haft stor betydelse för en annan betydande författare, Sara Lidman.
"... Karlarna hade gått åt sidan och ställt sig i en klunga. De teg aktningsfullt till dess att hon tilltalade dem.
- Det är slut, sa hon.
- Han visste aldrig av det, svarade de för att trösta henne. De förteg att mannen rosslat medan de drog fram fram honom under fället.
Nu lyfte de upp den döde från båren och bar honom varsamt in i den oeldade kammaren. Men detta rum var inte en kammare med dragsäng och rundskåp som i de förmögna gårdarna nere i älvdalarna. Det var ett mycket litet krypin utan gavelfönster och eldstad. Golvet låg i högre nivå än pörtets, så att tröskeln var ett trappsteg. Ty kammaren var inte avsedd att bebos av husfolket utan tvärtom att vara otillgänglig. Därinne var stökrummet. Väggarna var tapetserade med tidningar. De var fulla av mögelfläckar som höll på att växa till stora svarta kransar. En sänglave med en blårutig dyna sköt ut mitt emot dörren. Där lade männen den döde husbonden. Små dammskyar puffade upp när hans huvud föll ner mot kudden.
Medan männen hjälptes åt med den döde och bar ut den tomma båren i snön sysslade värdinnan vid spisen. Hon bakade tjocka våfflor av kornmjöl och satte fram renost och kaffe på bordet. Därefter bjöd hon männen att komma in och äta. ..." ur Hitom himlen.
Att kunna berätta så mycket på så litet utrymme är beundransvärt.
Just den här tiden på året har varit en tid på svältgränsen. Sädesprodukter kunde man förvara, att ysta var/är en konserveringsmetod.
Olika typer av pannkakor har alltid varit viktig basföda. Om du skulle vilja prova det här tror jag du ska söka upp ett recept på blini i baskokboken men byt ut bovetemjölet med kornmjöl. Jag kan tänka mig fint skuren röd lök till och gärna creme fraiche och ännu hellre god rom; men det kunde nog inte värdinnan.
I vilket fall som helst, sök upp Aronson, som är synnerligen läsvärd.
onsdag 23 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar