torsdag 4 februari 2010

älgfärsbullar; Janne Vängman

smältvatten skvalar från taket, backen ner från Svensköp o Maa är ett vattenfall, det känns som att man kan blicka framåt. Men det var inte kul att slaska omkring på gatorna i Krstd och handla, så det får tas ur fataburen. Vi har fördomar, tror jag om vilt, grädde, grädde, grädde. I frysen fanns ett paket med två tredjedelar älgfärs och en tredjedel grisfärs. Jag smular dagsgammalt gott bröd, låter mjukna, svälla i vatten med salt och peppar. Jag ska skära lite lök i förstoringsnödvändiga små bitar och smälta dem i smör, sedan göra smet med lök och färs, rulla små bullar ,bryna dem i smör. En annan fördom: till vilt äter man potatis, ingen potatis hemma, det får bli fusillipasta, och så såsen, tack DN!, ytterligare lite sådan lök, smält i olja, salta, peppra, lite oregano, sänk värmen, försiktigt ska matlagningsyoghurt och ajvar värmas för att bli sås. Och så pastan.
Janne Vängman var, fiktivt, en godhjärtad tjuvjägare, lite Robin Hood, kanske, som gärna försåg mindre bemedlade medlevare med tillfälligt överskott, gärna älg. Smakprov på texter om honom går att googla fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar