lördag 24 april 2010

MOSEN

är sorgligt underskattade. De är ett utmärkt komplement till okomplicerad mat. De kan bestå av mängder av rotsaker, som lär vara nyttig föda.
Det man först tänker på är väl potatismos - pulver, bort, bort - det är så lätt och snabbt att göra hemmastampat. Sedan får man prova sig fram till hur man vill ha det, puréartad eller med stadiga småbitar eller mittemellan. Grunden är dock densamma, man skalar sådär en och en halv till två potatisar till varje ätande , sjuder i lätt saltat vatten, tills en gaffel lätt går igenom päran, häller av vattnet, tar fram potatisstampen och mosar så mosigt man vill ha det, tillsätter en slatt grädde, saltar, pepprar, river muskotnöt, och rör ihop. Detta mos ackompanjerar, utmärkt, god (det finns sådana numera) korv, eller stekt strömming, eller ...
Det går att variera på väldigt många sätt. Om du har hittat en riktigt god paprikakryddad korv är det inte dumt att ha låtit ett par vitlöksklyftor koka med och så lite oregano vid stampandet.
Nu kommer den ljuva tiden när man kan sätta sig i en hage och plocka nässlor, fåglar, ofta bofinkar, sjunger runt omkring och det kittlar friskt i fingertopparna. Förväll nässlorna några minuter, sila av, pressa ur vattnet, hacka, rör ner vid stampandet. Några fänkålsfrön passar fint. Små, gärna kalvfärs-, köttbullar.
Broccoli, och du kan använda stocken, skuren i tunna skivor, och du kokar dem tillsammans med potatisen. Knopparna kokar du bara någon minut mot slutet, timjan, och så stampar du. Baconlindad kycklingfilé, försiktigt stekt i panna.
Majrova, kålrabbi, savoykål, mangold, spenat, svartkål ...
Morsan brukade göra så när hon serverade mos att hon gjorde en liten grop i det, på tallriken, och i den lade hon ett smöröga, en liten sked smör som fick smälta.
Rotmos; ta fram baskokboken, men jag brukar ha lite kummin i, lite smått skuren paprika. Fläsklägg, sönderkokad, eller god fläskkorv. Senap! och när man köper den ska man inte snåla, högsta kvalitet.
Und Himmel und Erde, men det blir till hösten. Det är helt enkelt att koka hälften potatis, hälften äpple, och mosa. Vilt!

3 kommentarer:

  1. Precis när jag hade skrivit drapan om mosen fick jag överta DN Söndag från Lena och där var en artikel om, intervju med FNs polischef. Bland hennes favoriter var Jormas potatismos, orande till färgen. Hon gissade på morot, men jag tror sötpotatis, vilket jag skulle kunna tänka mig med varsamt stekt fläsk till

    SvaraRadera
  2. I samma tidning finns också Kronstams spännande Alsacemeny, t ex en variant på kycklingben som vi ätit kvällen innan

    SvaraRadera
  3. I dag ska jag prova att göra ett mos på hälften potatis, som det fanns för få hemma av, och hälften blomkål. En slatt grädde när det är mjukt och lite riven muskotnöt. Detta ska ackompanjera en ljus och en röd råkorv.

    SvaraRadera