tisdag 9 mars 2010

att äta lunch ensam; fritata

när man är pensionär och den man lever med fortfarande arbetar får man äta lunchen ensam. Den viktigaste ingrediensen i en måltid, det goda samtalet, försvinner.
Det finns dock fördelar. Man kan åt sig laga rätter som den man lever med rynkar på näsan åt. Min älskade föråt sig på fritata. Det är en utmärkt enpersonsrätt, en slags italiensk omelett, och det finns otaliga varianter och metoder. Den enklaste, och mycket god, är potatis-, skala en potatis, skär den i små bitar, bryn i en blandning av smör och olivolja, tillsätt gärna lite vitlök mot slutet, vispa två ägg, häll vispet över potatisen, stek, vänd när den är fast - när man gör en så här liten går det bra med en stekspade - stek lite till, ät.
Den enligt min smak godaste är mangoldfritata, men det är inte säsong ännu, men tänk på att så den om du har trädgård, och gärna tätt, så att du får delikatessen mangoldskott när du gallrar; och hav hopp, bofinkhannarna vid utfodringen blir fler och fler för varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar