lördag 6 mars 2010

nya Café FENIX, inlagd stekt sill

dagar kan börja så där lite olika. En lördag kan man vakna till att inget vatten kommer. Om man bor i en gammal småskola kan man ana att den svinkalla natten, som inte är den första - a men ... i Skåne är det väl vår och snödroppar och alla Jossens krokusar den sjätte mars, men inte denna vinter - har satt en ispropp i något av rören ...
Som tur är finns mycken snö, att ta in och smälta så att det åtminstone går att spola toaletten - lite grann från ovan - och sedan kan man fly med bussen till Krstd och gå in i värmen på Fenix och äta ett smörrebrö med inlagd stekt sill, en nubbe och en öl till och sitta och tänka att proppen nog tinar av den värme som solgasset alstrar
Jag har ju ambitionen att här ska finnas också annan kultur än maten, som kommer ur kultur, och nu skulle jag kunna citera Strindbergs I havsbandet, hur han låter doktor Borg karakterisera Östersjöns, då för tiden förmodligen flertaligare, fiskar; men att gå hem till Fenix, kafésamtalskulturen, räcker fuller väl, möten med gamla vänner, samtalen, vi är förvisso inga de Beauvoir, Sagan, Sartre eller Beckett, men föra samtal kan vi, och atmosfären på Fenix inbjuder till dem.
Inlagd stekt strömming (jag är född smålänning, barndomens fisk kom från Kalmarsund) är en absolut delikatess och det kanske bästa är hur man inleder den, nystekt strömming med ett riktigt gräddigt potatismos - förakta inte den rårivna moroten i citronjos, en touch vitlök förhöjer - och man steker med vilje för många strömmingar, för i ett lämpligt kärl finns en ättikslag (kära baskokbok) och några ringar rödlök, kryddpeppar, kryddnejlika, något lagerblad (man får smaka sig fram till sin egen smak, stärnanis?) och där läggs de mycket väl medvetet överblivna strömmingsillarna för att bli lyx nästa dag, eller nästnästa, med vanlig kokt potatis, eller som på Fenix, som har ett mycket bra kök, på en skiva mörkt bröd, något hovmästarsås, hos Fenix föredömligt mild, fisken ska ha huvudrollen.
(Någon mycket, mycket, mycket sällsynt gång kan man hos en bra fiskhandlare få tag på siklöja, vilken fungerar minst lika bra, tillagad på samma sätt.)
Man kan variera: steka likadant, men lagen består av pressad citron, olivolja, lite mer salt, finfint skuren vitlök, finfint skuren chile, gärna basilika.
Love Fenix!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar