fredag 26 mars 2010

Irish Stew Latino

Om några dagar firar älskade Lena årsdagen av sin födelse, men det är inte så kul att fira en vardag, så vi gör helgen till en härlig, mest trädgårdsarbetande, födelsedagsfest.
Lena kom på den fina tanken att inte bara den firande, utan också den medfirande, kan få en liten present, men bådas våra visade sig vara stora: Lena fick Sara Stridsbergs Darling River, jag fick The Chieftains featuring Ry Cooder: San Patricio, en fantastisk legering av mexikansk och irländsk musik, hyllande en motståndskamp mot den redan stora statens förtryck söderut, för det var inte bara (westernhjälteförljugenheten) Go West, utan fasansfullt mycket Go South. Paddy Moloney skriver vackert om bakgrunden, den gemensamma kampen, i det lilla häfte som brukar medfölja en CD.
Lena har en liten rot från Irland. Hennes farmor växte upp där, flydde från det bigotta, hamnade till slut i Stockholm, där hon mötte en polsk man, som blev viktig för motståndet mot tysk nazistisk (SD är i den senaste opinionsmätningen rasande utför under riksdagsstrecket!) ockupation.
Det blev en son, Janek, och så blev det Lena.
I familjetraditionen ingår Irish Stew, en gryta baserad på, gärna benigt, lammkött och så rötter, fast hur huvudingrediensen vitkål kan bli rot har jag svårt att förstå, men den rotar sig väl i grytan.
Nåväl: man tager ett stycke lammbringa - om man lyckas hitta det, det går med annat lammkött, eller varför inte den mer lättfunna kalvbringan - , fräser i smör, sänker värmen, lägger runt bringan klyftad lök, smälter, så en morot i ganska tjocka stavar, och så smälter det en stund till medan man skär vitkål i ganska tjocka strimlor, timjan, några blad lager, och så tillsätter man vätska, vatten går bra, vitt vin blir superbt, läcker på lock och nu ska värmen vara lägsta möjliga, så att man kan trädgårdsarbeta timmavis utan att vara rädd för att huset ska fatta eld.
Latino? I en av sina lysande romaner berättar Carlos Fuentes att de inte särskilt förmögna torgmadamerna i Mexico City lagade rötter till egen förplägnad och till försäljning och för att förhöja smaken pressade de citronsaft över och så kan man göra, man tar den den irländska grytan från värmen, pressar lite citron över, och så njuter man med bröd att suga den fantastiska skyn med.

4 kommentarer:

  1. Gratulera Lena med en kram från mej, jag vet ju inte vilken dag det är!

    SvaraRadera
  2. sjävklart, kom när du vill, så firar vi den fina kvinnan, och du får en snutta mat, men ett dygns framförhållning

    SvaraRadera
  3. Hej Eskil! Glad Påsk, jag hoppas allt är bra med dig och Lena och ni haft en fin helg. Du får gratulera Lena från med med en stor kram,vet inte vilken dag det var men hoppas ni fick en fin dag.
    Kram Bella

    SvaraRadera
  4. oj, Bella så glad jag blir, jo, dan blev fin, fast den blev nästan en vecka; nu blommar scillan, kom hit och sitt hos oss!

    SvaraRadera