onsdag 10 mars 2010

fuskchiliconcarne från de djupa skogarna; fantasin

om man vill ha en riktigt, riktigt bra chili con carne skan man använda helt kött, men man kan göra en riktigt bra fuskvariant med malet och det var så chilin introducerades här.
Frysen är bra att ha, men måste ses över då och då och det som förvaras där ska vara försett med etikett med infr.datum. I går gjorde jag en genomgång och hittade ett paket med älgfärs i ena änden och grisfärs i den andra: åt vi älgfärsbullar? med grovt skuren röd lök mot slutet och sist en slatt rött vin i pannan?
Några hg älgfärs sparade jag. Kidneybönor ligger i blöt i kylen, först tänkta för andra ändamål. Vi har ljuvlig ljusgrön, tunnskalig paprika, het paprika från vännen på hörnet. Ungdomsåren klingar en ton: fuskchiliconcarne (från de djupa skogarna).
Koka bönorna på övligt sätt, se t ex Anna Bergenström. Mjuka ordentligt med lök och en grovt skuren paprika i annat kärl, tillsätt timjan, några krossade enbär, så lite krossad tomat (-ketchup, fy för den lede) och så när det sjudit en stund rör du ner den malda älgen, några fint skurna vitlöksklyftor, den starka paprikan eller chile.
Nu har du två kärl där det puttrar, och tid att läsa Fantasin No 1-4 2009 med allvarligt lekfull läsning om barnen språket.
Blanda innehållet från de två kärlen, låt samsas en stund. Servera med baguetteliknande bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar