onsdag 27 april 2011

"Då voro bokarna ljusa", risotto med grön sparris

Citatet är av Vilhelm Ekelund, sök det, det är också titeln. Nu har bokarna slagit ut på åsen och är skirt gröna.
Och då vet jag att den gröna sparrisen snart, eller kanske redan, är här.
Jag tror att i Podalen är risotton regionalrätten. Där odlas det speciella risottoriset (jag sökte efter Risplockerskans sång, men fan den inte.) Att göra en risotto kräver uppmärksamhet men är inte särskilt svårt. Börja med att smälta en rejäl klick smör försiktigt i en kastrull, skär lök finfint, smält den i smöret och när den är mjuk tillsätter du en halv deciliter risottoris per ätande: När riset är glansigt häller du på en slatt vin och så har du hönsbuljong till hands, för nu ska du späda och späda tills riset är nästan mjukt och då tillsätter du i det här fallet fint skuren grön sparris och sjuder några minuter till och så rör du på slutet ner riven parmesan eller pecorino.

2 kommentarer:

  1. Kan ätas som ensamrätt, men är också gott som tillbehör till kalvfilénoisetter, men också till billigare fläskfilédito.

    SvaraRadera
  2. Det går bra med vit sparris också men den måste skalas och det är ett pilljobb och den behöver sjuda något längre tid. E

    SvaraRadera