måndag 11 april 2011

Seamus Heaney; Bläsand

till Paul Muldoon/ Den hade blivit illa skjuten./ Medan han höll på att plocka den,/ säger han, hittade han stämbanden -/ Som ett flöjthål/ i den trasiga luftstrupen -/ och bläste på dem/ oväntat/ sina egna små bläsandsrop. övers. Roy Isaksson And är gott. Krångla inte till det. Fyll den med äppelklyftor. Baka i 175 ugn tills den känns mör men inte mer.

4 kommentarer:

  1. Bläsand är inte allmänt förekommamde här, men jag har sett den några gånger. Den är iögonenfallande. E

    SvaraRadera
  2. Det du oftast får när du köper "vildand är gräsand,mwn den går inte <v för hackor. E

    SvaraRadera
  3. Dock finns det problem med att helbaka vildfågel; brösten blir färdiga långt före låren och benen och att överbaka brösten är närmast en dödssynd, köttet ska ha kvar en rosa ton. Dock, vid serveringen skär du brösten skrovet, skivar vackert, och så skär du loss lår och en, sänker ugnsvärmen till 125 och bakar lår och ben ett par timmar, antingen i fettet som runnit ut eller i ett tillskott av smör. De blir möra.

    SvaraRadera
  4. Skrovet kokar kokar du givetvis av tillsammans med lökklyftor och morotsskivor i kryddat vatten. Det blir en fantastisk bas för en svampsoppa. Bryn svampen lätt, låt koka i buljongen en stund och så grädde. E

    SvaraRadera