onsdag 30 mars 2011

Makrill, rabarber, Anna Rydstedt

Rabarberskotten

Rabarberskotten,/
sickna vårfräckingar,/
skjuter glatt upp ur blöta, svala jorden/
sina svällda skott/
vällustiga fallosar ur skotthöljets förhud,/
rödblå i hela rabarberlandet,/
badande i aprilsolskenet,/
som om de ville leka med alla/
både gamla och unga./

Och bladen vecklar ut sig ur rabarberskottens knopphöljen/
som skrynkliga ansikten på alldeles nyfödda barn,/
som blåröda i synen/
skriker sina första livsskrik ut i det klara vårljuset.

Fet fisk, gärna makrill, men det går också bra med s k forell eller röding, trivs bra med rabarberns syra. När jag lagar fet fisk skär jag ut filéerna och så steker jag bara på skinnsidan tills köttsidan ser färdig ut. Rabarbern: börja med att skära lök finfint, smält i smör, tillsätt sedan rabarber i fina tärningar, stek tills de är mjuka, ta någon nypa socker, rabarber har syra, häll på lite vitt vin. Voila! E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar