tisdag 22 mars 2011

Tzatziki

Äntligen har det kommit gurka som nästan smakar gurka.
Det är skönt att ha en sidekick i kylskåpet och en av de allra bästa är tzatziki, vilken också är skäligen enkel att tillaga. Man skär en vitlöksklyfta finfint, eller kanske två, rör ner detta i grekisk eller turkisk yoghurt, river en gurka på grova sidan av järnet; som vanligt med klassiska rätter tvistas det, ska den skalas eller inte, jag tycker om skalets lätta beska, saltar och pepprar, låter rinna av ett tag i ett durkslag, spara gärna spadet, jättegott som aperitif med en skvätt vodka eller varför inte ouzo. Sedan rör man ner gurkan i yoghurten, gärna med några droppar citron, vilka också kan få komma med i aperitifen.
En bra variation är att byta gurkan mot squash. Man kan också göra liknande med grovrivna morötter eller rödbetor.
Kultur: Tzatziki!

1 kommentar:

  1. Det kan inte noteras för många gånger: Alexandra Pascalidous Min stora feta grekiska kokbok, är en fantastisk just kokbok, men framför allt en djupgående beskrivning av den historia som vi européer kanske ibland inte vill kännas vid, och en hjärtskärande berättelse om hur man ändå kunde överleva och t o m utvinna glädje. E

    SvaraRadera