fredag 29 januari 2010

Karl Larsson, stoemp, himmel und erde

I dagens Kristianstadsbladet publicerar min vän Karl Larsson, f d elev, en mycket läsvärd krönika om stoemp, potatismosvariant. Det är med stor glädje jag läser, eleven överglänser sin f d lärare, och så ska det ju vara.
Att berika potatismos är vanligt i delar av Tyskland, Nederländerna, Belgien. En variant som jag är mycket förtjust i är Himmel und Erde, poetiskt, äpplena speglar sig mot himlen, potatisen hämtas ur jorden.
Man skalar fiftyfifty potatis och äpple, kokar dem i lätt saltat vatten tills de är så mjuka att man, när man har hällt av vattnet, kan stampa ett grovt mos, muskotnöt rekommenderas. Detta mos är härligt med vilt, gärna filé eller biff, moset behöver ingen sås. Karl har publicerat ett antal böcker. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar