fredag 15 januari 2010

fyll små burkar

Till de små burkarnas lov. Man drar på sig ganska många små burkar, marmelad, cornichoner, ajvar ... De är inte särskilt svåra att diska och så har man kärl att spara tillfälliga inläggningar i. Jag gör inte stora satser för att spara månadervis, utan fyller burkar på en till en och en halv deciliter och sedan kan jag spara någon vecka och slipper tröttna på innehållen.
Något jag gör om och om igen är saltinlagda citronskivor, två konserveringsmedel. Enkelt; lägg en nypa salt, gärna Maldon, i botten på en liten burk, skiva en citron inte alltför tunt, lägg i burken, toppa med en nypa salt till, ställ i kylen, vänd då och då så att saltet löser och sprider sig. Gott till kyckling, men en ung vän föreslog att använda det som tilltugg till tequila, vilket låter plausibelt.
I dag blir det en rödbeta, eftersom vi i dag ska njuta den sörjliknande delikatessen rilette. Du kokar en tennisbollstor rödbeta rätt ordentligt mjuk, vilket nog så här sent på säsongen kan ta en timme. Låt stå i kallt vatten en stund, gnugga av skalet. I en liten burk som du bottnat med en pyttenypa salt, en slatt balsamvinäger, en sockerbit, lite kummin, lägger du skiva efter skiva av rödbetan, ställer i kylen, vänder då och då. Naturligtvis avgör dina preferenser hur du ska smaksätta. Såväl citronerna som rödbetsskivorna funkar bra ihop med chile.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar